Kilenc hektár, öt dűlő, ökológiai gazdálkodás

A Sziegl Pince boraihoz közel kilenc hektáron, öt különböző dűlőben termelünk szőlőt Hajós és Érsekhalma határában. Fontos összetevő, hogy a teljes birtokon ökológiai gazdálkodást folytatunk, ezt nevezik organikusnak és biogazdálkodásnak is. Lényege a folyamatos jelenlét, a rengeteg kétkezi munka. Csak természetes anyagokkal, rézzel, kénnel, teákkal és növényi olajokkal permetezünk. Célunk egy sokszínű élettér kialakítása, ahol növény, állat és ember egyaránt jól érzi magát. Nap mint nap a természet és az ember közötti egyensúly megtalálására törekszünk.

Kolostor-domb

A pincefalu fölé magasodó részen sorakoznak az öregtőkés kadarkáink, amelyek elhelyezkedésük miatt kizárólag kézi műveléssel gondozhatók. Ritkaságnak számító, közel 100 éves tőkék találhatók a löszdomb tetején, amelyek különleges, koncentrált termést adnak nekünk. Kis teherbírásúak ugyan, nem tudunk minden évben szüretelni róluk, de ha az évjárat lehetővé teszi, készül belőle 300 palack öregtőkés kadarka.

Herreberg

Egyedi adottságú a terület, amelyen a löszös agyag altalajon nagyon változatos, különleges homoktalaj terül el. A löszpart tetején lévő területet gyakran ellepi a pára az alatta húzódó folyónak köszönhetően, így előfordul, hogy megjelenik a fürtökön a botrytis, azaz a nemesrothadás, másik nevén az aszú. Mind a négy kiemelt fajtánk, az olaszrizling, a kövidinka, a kadarka és a kékfrankos is megtalálható itt, az új telepítésű, fiatal szőlőktől az idősebb ültetvényekig. A Herrebergből koncentrált, mély, kedves, egyedi karakterű borok születnek.

Hársfás-út

A legnagyobb összefüggő területünk itt található, jellemző fajtának számít rajta az olaszrizling és a kékfrankos. Egyedi élővilággal rendelkezik a dűlő, folyamatos vendégeink az állatok. Imádjuk a sorokban természetes módon növő gyógynövényeket, a színes élővilágot magunk körül. Magasan fekvő dűlő, amelyhez kemény, agyagos talaj tartozik. Igazán komoly beltartalmú, ásványos borokat ad birtokunk ezen része.

Hajós/Pincefalu

A világ legnagyobb pincefaluját talán felesleges bemutatni, hiszen Hajós messze földön ismert különleges hangulatáról. Mesélhetnénk Csáky Imre bíborosról, a letelepülő svábok szőlőtelepítési jogairól, Szent Orbánról és az 1300 présházról, ám ezek az adatok rengeteg helyen elérhetők. Éppen ezért csak annyit mondunk: a hajósi pincefalu kisugárzása magával ragadó, amelybe mindenkinek érdemes belekóstolnia.